LS120 firmware update 1.6.0

door Andras Tucsni

Nieuwe firmware met capaciteitstarief en digitale watermeter ondersteuning voor Belgische meters

Er waren altijd al kleine verschillen tussen de Belgische en Nederlandse P1 poort standaard, maar met de laatste toevoegingen aan de Belgische P1 standaard komen er echt hele nieuwe datapunten bij die in Nederland (nog) niet beschikbaar zijn. De nieuwe firmware 1.6.0 voegt ondersteuning toe aan de Youless voor deze datapunten.

Eén van deze toevoegingen zijn de datapunten voor het capaciteitstarief in België, wat direct gerelateerd is aan Belgische regelgeving waarbij aansluitkosten gebaseerd worden op piekwaarden in het verbruik. Op de Home-pagina wordt nu zowel het vermogen van de actuele capaciteitstarief meting als de hoogste vermogenspiek van de lopende maand getoond. Bij (Nederlandse) meters die deze datapunten niet hebben, zal de Home-pagina er hetzelfde uitzien als in de vorige versie.

Een andere toevoeging is voor de digitale watermeter die nu in Vlaanderen uitgerold wordt. Op dezelfde manier als het gasverbruik, kan nu ook het waterverbruik met de Youless gemonitord worden wanneer er een digitale watermeter geïnstalleerd is. Vooralsnog wordt de digitale watermeter alleen in Vlaanderen uitgerold en zijn deze datapunten dus alleen beschikbaar wanneer daar de oude analoge watermeter is vervangen door een digitale watermeter. In dat geval is het sowieso aan te raden om de firmware te updaten om zeker te zijn dat gasmeter en watermeter goed onderscheiden worden.

Youless heeft vanaf het begin al een open data interface filosofie gehad, en deze nieuwe datapunten kunnen uiteraard ook via de uitlees API worden uitgelezen voor integratie met andere systemen. Vooral het capaciteitstarief is interessant voor het aansturen en optimaliseren van verbruik binnen domotica en energiebeheer toepassingen.

Naast deze nieuwe functies hebben we ook weer een aantal verbeteringen in de firmware opgenomen; de details van deze wijzigingen zijn te vinden in de changelog. De nieuwe firmware kan in een minuut geflasht worden met de Youless app, en in deze video uit onze vorige post is te zien hoe dat gaat:

 

 

Ga terug