LS120 firmware update 1.5.0

door Andras Tucsni

Nieuwe firmware met informatie over spanning, stroom en vermogen per fase

In het nieuws zijn steeds vaker berichten te lezen over zonnepanelen die de productie niet ‘kwijt kunnen’ omdat de spanning op het elektriciteitsnet te hoog is door alle andere zonnepanelen in de straat of wijk. Hierdoor kregen we steeds vaker de vraag of de Youless ook de actuele spanning (per fase bij een 3 fase aansluiting) kan weergeven, zodat dit in de gaten gehouden kan worden.

In firmware versie 1.5.0 1.5.3 wordt daarom nu ook de actuele spanning (mits beschikbaar) die via de slimme meter P1 poort uitgelezen wordt op de Home page van de Youless web interface getoond. We hebben meteen ook een aantal andere data punten toegevoegd, zoals het actuele tarief (1 of 2), de actuele stroom in ampère en de het actueel vermogen per fase. Op dit moment kan dit alleen nog in de web interface bekeken worden, maar we zullen deze data punten later ook in onze app gaan weergeven.

 

 

Houd er wel rekening mee dat de beschikbaarheid van al deze extra informatie afhangt van de versie van de slimme meter. Zo heeft de oudste Nederlandse slimme meter generatie DSMR2 helemaal geen één van deze extra datapunten. De volgende generatie DSMR4 heeft wel stroom en vermogen per fase, maar geen spanningsinformatie. De laatste versie SMR5 heeft ze wel allemaal. Welke versie de slimme meter heeft, is op de frontplaat van de meter af te lezen.

 

Voor Belgische meters met P1 poort is het wat dat betreft makkelijker; deze hebben voor alle versies al deze extra datapunten. Vanaf de Belgische eMUCS versie 1.6 wordt de stroom zelfs met 2 decimalen nauwkeurig gegeven. Nederlandse slimme meters geven in alle versies de stroom (indien aanwezig) altijd afgerond op gehele ampères, wat een vrij grove afronding is.
 

Tenslotte is er een 3-fase stroomaansluiting in de meterkast nodig om al deze informatie ook per fase te kunnen zien. Voor enkelfase aansluitingen zal dan ook minder weergegeven worden, namelijk alleen de datapunten voor de aangesloten fase. Dat voegt dan eigenlijk alleen de spanning (vanaf SMR5) en de stroom (vanaf DSMR4) toe voor de aangesloten fase. Het vermogen voor die fase was namelijk al beschikbaar, want die is dan per definitie hetzelfde als het totaalvermogen.
 

Nog goed om te weten voor PVOutput.org gebruikers: PVOutput kan ook spanningsinformatie weergeven, en daarom wordt nu in de PVOutput firmware variant ook spanningsinformatie meegestuurd naar PVOutput.
Edit 28 juni: Voor bestaande PVOutput gebruikers: houd er rekening mee dat na de firmware update de opbrengsten vanwege een wijziging eenmalig tot middernacht niet verder geregistreerd worden bij PVOutput. Dit herstelt zich vanzelf weer na middernacht. Om dit effect te minimaliseren kan de update het beste aan het einde van de dag worden gedaan (zie changelog voor details).

Verder is er in het loggings menu een csv export knop bijgekomen. Spreadsheet gebruikers zullen waarschijnlijk weten dat we al jaren import macro’s hebben voor Excel en Openoffice/Libreoffice, waarbij de spreadsheet automatisch via het netwerk synchroniseert met de Youless zonder dat daarbij een csv bestand export/import stap nodig is. Toch hebben we nu ook een "gewone" csv export toegevoegd om op terug te kunnen vallen, want het uitvoeren van macro’s in een office omgeving wordt soms om security policy redenen beperkt door beheerders.

Naast nieuwe features hebben we ook een aantal verbeteringen in de firmware meegenomen. Deze hebben vooral te maken met zeldzamere situaties waarin meerdere factoren samen komen. Voor wie de details wil weten; deze zijn in de changelog te vinden.

De nieuwe firmware kan vanuit onze app in de Youless geladen worden. Dit kost maar een minuut aan tijd en is dus zo gedaan. In de video hieronder is te zien hoe dat gaat:

 

 

Ga terug