Abonneer op de blog RSS feed

Op de Youless site wordt een blog bijgehouden met nieuws en tips met betrekking tot de Youless energy monitor. Volg deze blog om meer uit je Youless te halen.

PVOutput firmware update

door Andras Tucsni

PVOutput firmware met nieuwe functionaliteit

Een mooie functie van PVOutput, is dat het verloop van de energieopwekking gedurende de dag bekeken kan worden op de Live page. Er worden 2 soorten vermogens op de Live page getoond, namelijk power generated en average power. Het zal Youless gebruikers die de PVOutput firmware gebruiken misschien opgevallen zijn dat met de oude PVOuput firmware deze 2 altijd gelijk waren.
 
Wat is het verschil tussen deze 2 vermogens? Wel, power generated is een momentopname van het vermogen op het moment van de laatste meting, en average power is het gemiddelde vermogen over het tijdsinterval tussen de 2 laatste metingen (5 minuten). Dit laatste wordt afgeleid van de kWh stand van deze laatste 2 datapunten.
 
De Youless stuurde tot nu toe alleen de kWh stand op bij elke meting, en geen momentopname van het vermogen. PVOutput kan daarmee alleen de average power berekenen. Bij verstek stelt PVOutput power generated vervolgens gelijk aan average power. Dit verklaart waarom deze 2 altijd gelijk waren.
 
Meestal verschillen deze 2 vermogens niet veel van elkaar, zoals te zien is het plaatje hieronder waarbij het momentane vermogen wel beschikbaar is. Het wel of niet beschikbaar hebben van de momentopnames lijkt daarom op het eerste gezicht niet heel veel uit te maken. Er valt zelfs wat voor te zeggen dat average power eigenlijk iets nuttiger is omdat het eventuele tijdelijke pieken of dalen afvlakt.
 

PVOutput grafiek met average power en generated power

 
Het is echter bij het gebruik van de diverse PVOutput apps dat het wel een duidelijk verschil kan maken of power generated beschikbaar is of niet. Het bij verstek gelijk zetten van power generated en average power blijkt namelijk alleen op de PVOutput web interface te gebeuren, en niet via de API waar apps gebruik van maken. Hierdoor kan het zijn dat een app in de Live view geen vermogen toont, wat dan wel een gemis is.
 
In de nieuwe Youless PVOuput firmware wordt het momentane vermogen nu meegestuurd waardoor dit niet meer voor kan komen. Deze nieuwe firmware kan vanaf de downloads pagina worden gedownload. Zie ook onze blogpost over firmware flashen.
 
PVOutput instelling met nieuwe geavanceerde v instellingEr is verder nog een “geavanceerde functie” toegevoegd aan deze firmware, namelijk dat op de Upload pagina ingesteld kan worden naar welke PVOutput variabele (v) Youless de metingen stuurt. De standaard waarde v1 zal voor de meeste gebruikers niet gewijzigd hoeven te worden omdat deze voor opgewekte energie bestemd is. Indien gewenst is het echter ook mogelijk om bijvoorbeeld v3 (energie consumptie in plaats van opwekking) in te stellen. Voor meer informatie over deze variabelen, zie de PVOutput help.
 

Koppelen met PVOutput

door Andras Tucsni

Zonnestroom monitoring met de YouLess en PVOutput

Met het mooie weer van de afgelopen dagen doen zonnepanelen bezitters het goed wat zonnestroom opbrengsten betreft:

 
Team Netherlands ouput juli
 
Dit is een recent overzicht van de gezamenlijke opbrengsten van zonnepaneelbezitters die hun zonnestroom opbrengsten monitoren via de gratis online solar monitoring site PVOutput (en zich aangemeld hebben bij het Netherlands team).
 
In een eerdere blogpost schreef ik over hoe de Youless gebruikt kan worden om de zonnestroom productie van zonnepanelen te monitoren.
 
De Youless kan deze productie opbrengsten koppelen met de gratis online energiemanager Bidgely. Op Bidgely is de productie goed te volgen, maar omdat Bidgely meer gericht is op het monitoren van energieverbruik, lieten we eerder ook zien hoe de dagopbrengsten automatisch met zonnestroomopbrengst.eu gekoppeld kunnen worden.
 
Dit is een prima solar monitoring dienst met een grote user base, maar het nadeel is dat er port forwarding op het internet modem moet worden ingesteld waardoor het wat meer voeten in de aarde heeft dan een koppeling met Bidgely. Bovendien kan het verloop gedurende de dag niet bekeken worden, zoals bij Bidgely wel het geval is.
 
Wat dat betreft lijkt PVOutput meer op Bidgely wat mogelijkheden en gemak betreft, maar dan gericht op het monitoren, delen en vergelijken van zonnestroom productie.
 
Overzicht PVOutput
De PVOutput web interface is prettig, strak en to-the-point. Het aardige is dat het delen van grafieken/tabellen met anderen eenvoudig gewoon met een link naar een PVOutput grafiek kan worden gedaan.
 

Live grafiek 22-07-2013

 
Bovenstaande live (gedurende de dag) grafiek is afkomstig van een systeem dat met een YouLess wordt gemonitord. Hierin is zowel het opgewekte vermogen (Watt) als de geaccumuleerde opgewekte energie (kWh) te zien. Op grotere tijdschalen wordt de effeciency (kWh/kW) samen met de opgewekte opbrengsten (kWh) getoond. Er zijn verder nog statistiek overzichten voor verschillende tijdsperioden (seizoen, etc.) op te vragen en PVOutput kan ook een email waarschuwing sturen wanneer er iets mis lijkt te zijn met de productie, zoals bijvoorbeeld een te lage output. Kijk voor een compleet overzicht van alle mogelijkheden op de documentatie pagina van PVOutput.
 
PVOutput Firmware
De YouLess kan gekoppeld worden met PVOutput met de PVOutput firmware. Deze firmware verschilt alleen in het Upload deel van de web interface, waar in dit geval met PVOutput gekoppeld wordt in plaats van met Bidgely; verder werkt alles hetzelfde.
 
Een standaard (Bidgely) YouLess kan eenvoudig worden voorzien van de PVOutput firmware door deze te flashen met de PVOutput firmware. Hoe de YouLess geflasht kan worden is in deze blog post te lezen.
 
Voor diegenen die meteen aan de slag willen met een Youless met de PVOutput firmware, hebben we echter ook een YouLess aan de winkel toegevoegd die al vooraf geladen is met de PVOutput firmware. De firmware hoeft dan niet meer geflasht te worden.
 
Koppelen  met PVOutput
De PVOutput koppeling procedure gaat iets anders dan bij Bidgely, maar het principe is vergelijkbaar. Kort samengevat moet er een system id en een API key op de Youless Upload pagina worden ingevuld, waarmee de YouLess live productiedata naar PVOuput kan sturen. Om de koppeling te vergemakkelijken hebben we een PVOutput specifieke quick guide handleiding samengesteld.
 
De PVOutput firmware en quick-guide zijn uiteraard op onze downloads pagina te vinden

Parage OS X app

door Andras Tucsni

Desktop app/widget voor Mac gebruikers

Met de Windows gadget van YouLess kun je live je energieverbruik op de PC desktop volgen. Het handige hiervan is dat dit de bewustwording van het eigen energieverbruik verhoogt, terwijl je ondertussen met dagelijkse dingen op de computer bezig bent. Je hoeft op deze manier niet steeds “bezig te zijn” met het letten op wat het verbruik is, want de gadget bevindt zich in het blikveld en belangrijke veranderingen zijn makkelijk te volgen door kleurveranderingen.

 

Mac gebruikers moesten tot voor kort iets soortgelijks missen, want deze gadget werkt alleen op Windows. Met de Parage YouLess app/widget voor OS X van Boudewijn de Buck, kunnen Mac gebruikers nu ook op dezelfde manier het energieverbruik in de gaten houden.

 

OS X kent het widgets concept al vanaf 2005, dus voordat Windows gadgets had (vanaf Vista). Deze widgets zijn alleen niet op de desktop zichtbaar, maar op een apart dashboard. Voor een Youless widget is het echter juist prettig als deze altijd in het zicht is.

 

De parage app/widget is dan ook niet als een dashboard widget uitgevoerd, maar als een app die wel op de desktop zichtbaar is. Bovendien kan de app optioneel always on top gezet worden en eventueel ook semi-transparant gemaakt worden.

 

Een handige extra functie is dat het dock icon ook het actuele verbruik toont. Hierdoor kan ook wanneer het venster niet zichtbaar is, er toch een oog op het actueel verbruik gehouden kan worden.

 

tl_files/algemene_plaatjes/osxdockicon.jpg

 

Je zou kunnen zeggen dat dit een app is met een “widget look and feel”. Voor Youless gebruikers met een Mac is de fraaie Parage app/widget denk ik wel een must-have toevoeging te noemen. De Parage app, en meer informatie hierover is te vinden op www.parage.net.Updaten van Youless firmware

door Andras Tucsni

Overzicht van firmware update procedure

Tegenwoordig kunnen bijna alle apparaten met een netwerk aansluiting wel “geüpdate” worden met een nieuwere versie van de firmware. De Youless is wat dat betreft geen uitzondering. Het proces van updaten wordt in het geval van de Youless ook wel flashen genoemd omdat de firmware zich in flash geheugen bevindt.
 
Flashen heeft natuurlijk alleen zin als er iets van een verbetering te halen valt. De huidige versie van de Youless standaard firmware is versie 1.2.0, en alle Youlessen die sinds half juli 2012 zijn uitgeleverd hebben deze firmware al. De meeste verschillen met de eerdere versies 1.1.x zitten hem in details omdat de Youless firmware al vrij uitvoerig getest is, maar er zijn 2 veranderingen die voor sommigen de moeite van het updaten waard kunnen zijn, namelijk:
 

  • De Youless web interface is in versie 1.2.0 naast de gebruikelijk poort 80 ook op poort 32848, 16464 en 49232 te bereiken. Dit is handig wanneer de Youless via port forwarding vanaf het internet bereikbaar moet zijn, maar het internet modem geen translatie van poortnummers ondersteunt (en poort 80 al bezet is).
  • In sommige gevallen kan in versie 1.1.x na een lange tijd van gebruik (vaak meer dan een jaar) de kWh tellerstand een flink stuk terugvallen. Op de dag dat dit gebeurt klopt de verbruiksregistratie dan niet meer. In versie 1.2.0 is dit verholpen.

 
De firmware versie van de Youless staat op de home pagina van de web interface vermeld, dus het is makkelijk om te zien welke versie er nu draait en of er dus een update gedaan kan worden of niet.
 
Het updaten van firmware kan wat spanning geven bij mensen die weleens meegemaakt hebben dat een update van een apparaat mislukte, waarna deze niet meer werkte en er allerlei capriolen uitgehaald moesten worden om dit te herstellen. Als geruststelling wil ik daarom zeggen dat het gelukkig niet mogelijk is om de Youless door een mislukte update onbruikbaar te maken. Wel is het mogelijk dat de firmware niet meer functioneert na een onderbroken update poging, maar de oplossing is om het flashen gewoon nog een keer te doen. Flashen kan dus altijd opnieuw geprobeerd worden zonder dat een ingewikkelde herstelprocedure nodig is, en dat is wel een prettige gedachte.
 
Nieuwe firmware versies zijn beschikbaar als flash utility voor Windows. De firmware wordt door de flash utility in de Youless geladen, waarbij de computer die de flash utility draait op hetzelfde (thuis)netwerk aangesloten moet zijn als de Youless. Daarna hoeft alleen het IP adres van de Youless ingevoerd te worden en het flashen kan na een paar automatische controles beginnen. In totaal duurt het flashen zelf ongeveer een halve minuut, dus het is niet nodig om tussentijds een kop koffie te halen. Alle instellingen en de interne logdata blijven na een update intact.
 
Hieronder is een screencast die laat zien hoe dit in zijn werk gaat (tijdens het flashen versneld weergegeven voor het kijkgemak):

 

 
In de Youless gebruikershandleiding staat de flash procedure achterin in detail beschreven voor wie het precies wil weten. Hier staat ook beschreven hoe opnieuw te flashen mocht de eerste keer niet geslaagd zijn: de enige extra handeling die daarbij nodig is, is om de Youless handmatig te resetten.
 
De actuele firmware versie is op de downloads pagina te vinden.

Youless spreadsheets verbeterd

door Andras Tucsni

Nieuwe versie Excel en Calc spreadsheets

 
Hoewel de Youless zelfstandig data kan uploaden naar een online dienst zoals Bidgely, zijn er ook gebruikers die graag de data zelf offline willen hebben in een spreadsheet. De meest voorkomende manier om data uit een apparaat in een office pakket te krijgen, is meestal om een export te doen naar een .csv bestand en dit bestand vervolgens weer te importeren het office pakket.
 
Omdat we dit voor de Youless handiger wilden maken hebben we voor de twee meest gebruikte spreadsheet programma's (Microsoft Excel en OpenOffice/LibreOffice Calc) een macro gemaakt die met één druk op de knop de data via het netwerk uit de Youless leest en de spreadsheet aanvult met de nieuwste meetwaarden.
 
De vorige versie van de Excel macro haalde de data echter t/m de laatste dag van de vorige maand binnen, waardoor de meest recente data ontbrak. We hebben dit nu verbeterd zodat de verbruiksgegevens t/m de laatste dag binnengehaald worden. Voor Calc was dat al zo.
 
Naast de dagwaarden is het nu voor versie 3 van beide macro's ook mogelijk om uurwaarden te laden. Hoewel waarschijnlijk vooral de dagwaarden praktisch zijn bij spreadsheet gebruik, hebben we dit erbij gedaan omdat er een paar keer om gevraagd is. In de Calc macro is verder een probleem opgelost zodat deze nu ook met LibreOffice werkt.
 
De macro's zijn dus voornamelijk bedoeld als vervanging van de .csv import/export procedure. We hebben verder nog als extra een paar grafieken in de spreadsheets toegevoegd als voorbeeld van hoe de data gepresenteerd kan worden. Vooral in de Excel spreadsheet zijn deze voorbeelden vrij uitgebreid; in deze nieuwe versie worden de nieuwe uurwaarden ook in een grafiek getoond.
 
tl_files/blog/ExcelWeekoverzicht.JPG
 
De spreadsheets met embedded macro's zijn te downloaden van de downloads pagina. Let er op dat het mogen uitvoeren van macro's standaard uit staat in office paketten. Dit moet wel eerst aangezet worden; bij voorkeur zodanig dat er na het openen van de spreadsheet eerst akkoord gegeven moet worden om het uitvoeren van de macro's in het bestand toe te staan.