Abonneer op de blog RSS feed

Op de Youless site wordt een blog bijgehouden met nieuws en tips met betrekking tot de Youless energy monitor. Volg deze blog om meer uit je Youless te halen.

Nieuwe versie Android app

door Andras Tucsni

Android app versie 2.0

Er is een nieuwe versie van de Youless app voor Android beschikbaar, en deze is nu vanuit de play store te installeren. De belangrijkste vernieuwingen zijn:

  • Er is een historie tab toegevoegd waarmee de langere termijn interne logdata in een staafgrafiek getoond wordt.
  • Op de configuratie pagina is een zoek functie opgenomen die Youless apparaten kan vinden op het netwerk. Dit maakt de instelling van de app sneller en gemakkelijker.
  • De mogelijkheid om een firmware update te doen is nu een onderdeel geworden van de app. Dit maakt het laagdrempeliger om de Youless firmware te updaten/wijzigen. Het is niet meer nodig om een aparte flash tool te gebruiken.
  • De status/info tab geeft meer uitgebreide informatie en toont ook alle slimme meter (sub) meterstanden.

Verder zijn er nog diverse andere kleinere verbeteringen toegevoegd.

 

Gebruikers die nog een vorige versie als apk bestand geinstalleerd hebben, kunnen het beste de oude app verwijderen en de nieuwe vanuit de play store installeren. Anders zijn er 2 Youless apps op het toestel aanwezig. In de nieuwe app moet het Youless IP adres opnieuw ingesteld worden, maar met de nieuwe zoekfunctie is dit snel gedaan.

 

Als je nog een oudere firmware hebt, dan is het zeker aan te raden om de nieuwe firmware update functie te gebruiken. Binnen nog geen minuut is de firmware bijgewerkt (werkt zowel voor de Youless LS120 als ons oudere model LS110). Ga hiervoor naar de instellingen pagina (tandwieltje) en druk op de <↑> knop. De rest zal zich vanzelf wijzen.

 

Kijk voor meer gedetailleerde screenshots in de play store listing van onze app.
 

Voor iOS gebruikers: we zijn bezig om deze versie van de app ook naar iOS te brengen. Dit moeten we wel eerst nog uitvoeriger testen vanwege diverse verschillen, waardoor we dit niet nu al tegelijk met de Android release kunnen vrijgeven.

 

LS120 firmware update 1.4.5

door Andras Tucsni

Nieuwe firmware versie voor de LS120 die de ontvangen P1 data beter controleert

Er is nieuwe firmware die met name voor sommige gebruikers met een Landis+Gyr E360 elektriciteitsmeter is bedoeld. De laatste tijd kregen we een aantal support gevallen waarbij er af en toe een meterstand niet correct geregistreerd werd, wat dan tot een schijnbare korte ‘piek’ in het verbruik leidt. Dit gebeurde telkens alleen bij een E360 meter, en niet bij andere modellen.

Na wat verder onderzoek zagen we dat er soms een storing in het ontvangen P1 bericht ontstond op een hele specifiek plek, en tegelijkertijd ook nog andere storing in een meterstand. Door die specifieke combinatie van storingen op 2 plekken bleek het bericht de foutdetectie te kunnen passeren, en werd dit P1 bericht dan onterecht als OK gezien. Dit is nu in firmware versie 1.4.5 opgelost.

Het is goed om er bij te vermelden dat verreweg de meeste E360 meters prima communiceren en hier helemaal geen last van hebben. Het zijn maar enkele exemplaren die meer storingen blijken te hebben in de transmissie op de P1 poort*). Wanneer dit goed afgevangen wordt door de foutdetectie, dan merk je daar eigenlijk niets van in de praktijk, want veruit de meeste berichten worden dan nog steeds goed ontvangen. Het gaat dus alleen om die paar berichten die er goed uitgefilterd moeten worden.

Voor de meeste gebruikers die nergens last van hebben, is het niet per se nodig om de firmware te updaten. Toch zou theoretisch het ook daar heel incidenteel kunnen optreden. Het is daarom een goed idee om ook voor de zekerheid de firmware bij te werken wanneer je een (D)SMR 4 of 5 elektriciteitsmeter hebt. Voor DSMR 2 elektriciteitsmeters is deze update overigens niet relevant, want daarbij werkt de foutdetectie op een andere manier. Welke (D)SMR versie de elektriciteitsmeter heeft, kan op de frontplaat van de elektriciteitsmeter worden afgelezen.

De nieuwe firmware kan worden gedownload van onze downloads pagina.

*) bij een aantal gebruikers is er een monteur van de netbeheerder langs gekomen om de P1 poort van de E360 te vervangen, en daarmee verdwenen de verstoringen ook.

PVOutput firmware update

door Andras Tucsni

Nieuwe LS120 PVOutput firmware versie

Er is nieuwe firmware beschikbaar, specifiek voor PVOutput gebruikers met een Youless LS120. De belangrijkste verandering is dat deze nieuwe firmware de manier van uitlezen van de Youless op het LAN gelijk trekt met de andere firmware varianten.

Vergeleken met de andere firmware varianten, communiceert de PVOutput firmware op een andere manier dan de overige firmwares. Dit is zo omdat PVOutput een eigen protocol heeft.

Dit had ook een (gedeeltelijke) impact op de manier waarop de Youless uitgelezen kan worden door bijvoorbeeld home automation apparaten die vanuit het LAN de Youless uitlezen. Een deel van de uitlees interface bevatte namelijk het upload bericht zoals dat naar de energiemanager gestuurd wordt, en die is voor de PVOutput firmware dus anders dan voor bijvoorbeeld de Enelogic firmware.

Door dit verschil beschikten uitlees toepassingen niet voor alle firmware varianten over precies dezelfde informatie, terwijl het handiger is als die uitlees interface onafhankelijk is van de energiemanager die gebruikt wordt. Firmware versie 1.4.4-PO trekt dit daarom nu voor PVOutput gelijk met de Enelogic en andere firmwares.

Voor gebruikers die deze firmware alleen voor de koppeling met PVOutput en de Youless app / gadget gebruiken, maakt dit overigens niet uit. Het is vooral voor gebruikers van home automation / domotica koppelingen waarvoor dit uit kan maken.

Maar voor die gebruikers is er ook nog een andere verbetering waardoor het voor alle PVOutput gebruikers aan te raden is de firmware te updaten. Bij de upload naar PVOutput kan het namelijk soms gebeuren dat een upload poging niet doorkomt. In de meeste grafieken merk je daar in de praktijk niet iets van, en ook voor de uiteindelijke dag rapportages maakt dit niet uit. Maar bij vergelijkingsgrafieken (compare functie) kan dit wel zichtbaar zijn als een korte onderbreking in de grafieklijn.

In de nieuwe firmware wordt er nu indien nodig met extra uploads voor gezorgd dat er toch binnen het 5-minuten tijdslot een meetwaarde doorgezet wordt. Deze versie kan vanaf onze downloads pagina worden gedownload.

LibreOffice 7 macro update

door Andras Tucsni

Spreadsheet import macro update voor LibreOffice 7 - versie 8b

In de nieuwste versie 7 van LibreOffice, komen kWh meetwaarden die met de import macro geïmporteerd worden zonder decimaal binnen in de spreadsheet. Als gevolg hiervan zijn de meetwaarden opeens veel te hoog.

 

Dit probleem treedt alleen op met LibreOffice 7, en niet meer eerdere versies van LibreOffice of met enige versie van OpenOffice.

 

Met update 8b van het OpenOffice/LibreOffice spreadsheet macro is dit probleem opgelost zodat de meetwaarden weer goed binnen komen in de spreadsheet. Gebruikers die willen overstappen op LibreOffice 7 kunnen gebruik maken van het nieuwe spreadsheet bestand dat van onze downloads pagina is te downloaden.

 

Om te migreren van een eerdere spreadsheet bestand naar het nieuwe bestand met de aangepaste macro, kunnen de meetwaarden van het oude bestand gewoon gekopieerd worden naar het nieuwe bestand. De macro zal deze waarden herkennen en alleen ontbrekende meetwaarden toevoegen bij elke volgende synchronisatie.

 

Over de spreadsheet macro's:
De office import macro's zijn bedoeld voor gebruikers die graag zelf in hun favoriete spreadsheet omgeving data uit de interne log van de Youless willen kunnen verwerken en/of archiveren. Een automatische synchronisatie zorgt ervoor dat de nieuwste meetwaarden telkens vanzelf aan de bestaande waarden worden toegevoegd.

Nieuwe versie desktop gadget

door Andras Tucsni

Nieuwe desktop gadget versie 1.2.0

De nieuwe features die aan de laatste Android app versie toegevoegd zijn, zijn nu ook toegevoegd aan de desktop gadget voor Windows. De gadget is op deze hoofdpunten veranderd:

  • Het is nu mogelijk om de S0 input kanaal te selecteren in plaats van het hoofdkanaal
  • De kleur groen wordt alleen voor teruglevering van stroom gebruikt
  • In de grafiek is nu duidelijk het onderscheid tussen afname en levering te zien
  • Verbeterde resolutie in de grafiek voor de LS120

Er kunnen meerdere gadgets tegelijk op de desktop gezet worden. Hierdoor is het nu ook mogelijk om voor dezelfde Youless zowel een gadget voor het hoofdkanaal als de S0 input op de desktop te hebben. Zo kan bijvoorbeeld de bruto opbrengst van de zonnepanelen tegelijk met het netto verbruik op de desktop getoond worden.

In de instellingen is er een selectie mogelijkheid waarmee het kanaal gekozen kan worden. Afhankelijk van de ingestelde modus zal de presentatie op de S0 input in het groen (solar mode) of in de gewone kleuren getoond worden (bijvoorbeeld voor een warmtepomp). Er kan een eigen opschrift voor de gadget gekozen worden zodat het duidelijk is waar de gadget bij hoort.

De desktop Gadget kan geïnstalleerd of geüpdate worden door het gadget zip bestand van op onze downloads pagina te downloaden, en het youless.gadget bestand daarin te openen. Voor Windows 8 en hoger is de 8gadgetpack van Helmut Buhler nodig om gadgets te kunnen draaien. Wij adviseren om versie 33 of hoger te gebruiken.