Abonneer op de blog RSS feed

Op de Youless site wordt een blog bijgehouden met nieuws en tips met betrekking tot de Youless energy monitor. Volg deze blog om meer uit je Youless te halen.

Inritverwarming verbruik

door Andras Tucsni

Het energieverbruik van een elekrische inritverwarming

Een YouLess gebruiker stuurde deze Bidgely grafiek in. In de grafiek is te zien dat er een verbruiker van maar liefst 8,5 kW gedurende een halve dag aan heeft gestaan. Om een idee te geven van hoeveel dat is: bij de meeste huishoudelijke enkelfase aansluitingen slaat de hoofdzekering in de meterkast bij ongeveer 8kW door (40A zekering).

 

Wat voor apparaat verbruikt zoveel energie? Het blijkt een elektrische inritverwarming te zijn. Door de strenge vorst van de afgelopen dagen schakelt deze in om de hellingbaan van de garage inrit ijsvrij te houden. De verwarming is in de hellingbaan aangebracht. Het is wel aardig om eens te bekijken hoeveel energie dit eigenlijk kost.

 

De verwarming staat in de grafiek ongeveer 12 uur lang aan, dat geeft een energieverbruik van 8,5x12 = 102kWh (kilowattuur). De rekenprijs voor elektriciteit waar milieucentraal van uit gaat bedraagt 22 cent per kWh. Dat betekent dat op deze dag de inritverwarming 102x0,22 = €22,50 heeft gekost. Het verbruik zal van dag tot dag verschillen, maar deze steekproef geeft wel aan dat het verbruik niet gering is.

 

Daar staat wel tegenover dat de inrit automatisch veilig gehouden wordt. Het zal echter vast goedkoper zijn om dit met strooizout te doen. Toegegeven, je moet er dan wel zelf aan denken om tijdig te strooien.

Online energiemanager vernieuwd

door Andras Tucsni

myEnersave energie manager heet nu Bidgely

De YouLess kan prima gebruikt worden zonder dat er ooit iets van je energieverbruik gegevens naar een een internet dienst gestuurd worden. De gadgets en Apps vragen het energieverbruik direct op van de YouLess via het thuisnetwerk. Het kan zijn dat je hier de voorkeur aan geeft om privacy redenen; energie verbruiksgegevens die het huis niet verlaten blijven altijd privé.

 

Toch is het wel handig om ook via een online energie management dienst je energieverbruik te kunnen bekijken. Te denken valt aan de volgende voordelen:

  • Je kunt er altijd en overal (waar internet beschikbaar is) bij
  • Je hebt beschikking over je complete verbruikshistorie met een resolutie van 5 minuten
  • Er zijn extra tools beschikbaar om de verbruiksgegevens te analyseren en besparingsmogelijkheden te ontdekken
  • Het is gratis

De YouLess kan daarom desgewenst wel met een paar muisklikken aan een online energie manager gekoppeld worden. YouLess is device partner van het bedrijf myEnersave en kan (gratis) met de online energie manager van myEnersave worden gekoppeld.

 

De website van myEnersave in recentelijk vernieuwd en de energie manager dienst heet voortaan Bidgely. YouLess gebruikers die al een account hadden bij myEnersave kunnen deze met behoud van de verbruikshistorie blijven gebruiken. Wanneer je naar de oude site van myEnersave probeert te gaan wordt je vanzelf doorverwezen naar de nieuwe site. Afgezien van de nieuwe naam en vernieuwde look blijft alles gewoon werken.

 

tl_files/blog/bidgely-graph.png

 

De nieuwe site oogt fris. Het dashboard grafiek is overzichtelijker geworden en de bediening ervan is makkelijker. Je kan door het historisch verbruik navigeren met verschillende 'zoom niveaus' (dag, week, maand). Wanneer je met de muis een tijdstip selecteert wordt het verbruik getoond dat bij dat tijdstip hoort.

 

Uiteindelijk is het voor iedereen een persoonlijke keuze of je wel of niet gebruik wilt maken van een online energie management dienst. In elk geval hebben wij de privacy statement van Bidgely goed bekeken, en daarin staat dat er zorgvuldig met de persoonlijke gegevens wordt omgegaan. Bovendien hoeft een gratis online dienst niet te weten wie je bent en waar je woont, dus ook als je veel waarde hecht aan je privacy is het de overweging waard om van zo'n dienst gebruik te maken.

Controle elektriciteitsmeter

door Andras Tucsni

Meet de elektriciteitsmeter zonder afwijking?

De Ombudsman schreef deze week in een artikel op hun site over consumenten die met een onverklaarbare hoge energierekening geconfronteerd worden en vermoeden dat dit aan de meter te wijten is. In dat geval geval kan de consument de netbeheerder vragen de meter opnieuw te laten ijken. Blijkt de meter toch in orde te zijn, dan moet de consument voor de kosten opdraaien. Dit kan tot €760 oplopen!

Als je zoveel geld kwijt kunt zijn, wil je wel iets meer zeker zijn van je zaak dan alleen een donkerbruin vermoeden dat het aan de meter ligt voordat je de netbeheerder inschakelt.

De YouLess leest de elektriciteitsmeter af, en gaat er dus van uit dat de meter correct meet. Als de meter teveel zou meten, dan geeft de YouLess deze te grote meting door. Wanneer een elektriciteitsmeter opeens teveel gaat meten zou je dit met de YouLess echter wel al vroegtijdig merken in plaats van aan het einde van het jaar, omdat je direct ziet dat het verbruik opeens hoger wordt zonder aanwijsbare verandering in het levenspatroon.

Het vermoeden is er dan op tijd, maar het blijft een vermoeden. Er is echter ook een eenvoudige manier om de elektriciteitsmeter met de YouLess te controleren. Deze manier heb ik vandaag uitgeprobeerd en zal ik hieronder verder beschrijven. Deze manier is natuurlijk niet zo nauwkeurig als gespecialiseerde ijk apparatuur en is daarom niet geschikt om kleine meetafwijkingen op te sporen. Als de elektriciteitsmeter de weg behoorlijk kwijt zou zijn, dan kun je dat op deze manier wel aan het licht brengen (letterlijk en figuurlijk zoals we zullen zien).

 

40 Watt gloeilamp

Alle lampen bij mij thuis zijn door spaarlampen vervangen, maar ik heb nog wat gloeilampen bewaard. Deze zijn prima geschikt als testverbruiker omdat je redelijk goed uit kunt gaan van de het vermogen dat erop staat. Voor deze test gebruik ik een 40 Watt peertje. Wanneer ik de lamp aan doe, verwacht ik dat naald van de gadget ook uitslaat met ongeveer 40 Watt. In mijn test sloeg de naald van de gadget van 141 naar 182 Watt uit; een verschil van 41 Watt (zie piek in de grafiek). De lamp zal niet precies 40 Watt zijn, waardoor het verschil van een Watt te verklaren is. Mijn elektriciteitsmeter is dus waarschijnlijk wel in orde. Ik hou die €760 in mijn zak!

Gadget met grafiek "flyout"

door Andras Tucsni

Gadget uitgebreid met grafiek functie

De YouLess Gadget heeft er een nieuwe en nuttige functie bij gekregen. Naast het actuele stroomverbruik kunnen de meest recente meetwaarden nu ook in een grafiek getoond worden. Hierdoor wordt het makkelijker om een apparaat te zien in- of uitschakelen vanwege de piek in de grafiek die dit veroorzaakt.

 

Wanneer op de gadget geklikt wordt, dan verschijnt een "flyout" venster met een grafiek van het verbruik over de laatste 10 minuten. De grafiek wordt continu ververst en "scrolt" daardoor geleidelijk van rechts naar links. De schaal van de grafiek past zich net als de meter automatisch aan.

Met de pijltjes knoppen omhoog en omlaag kan de verticale schaal vastgezet worden. Door op het ronde pictogram te klikken wordt de automatische schaalaanpassing weer actief.

Het tijdvenster waarover de grafiek getekend wordt kan met de pijltjes knoppen links en rechts respectievelijk vergroot of verkleind worden. Het tijdvenster kan tot 1 dag vergroot worden. Door op de grafiek zelf te klikken wordt het tijdvenster weer naar 10 minuten terug gezet.

De "flyout" wordt gesloten door op de [X] knop rechtsboven te klikken, of met de escape toets.

 

Deze nieuwe versie 0.7 van de YouLess Gadget is te downloaden vanaf de downloads pagina. Voor diegenen die niet vanaf versie 0.6 updaten geldt dat de instellingen van oudere versies niet bewaard worden, dus vergeet niet om in elk geval het IP adres van de YouLess te noteren voordat de update wordt uitgevoerd.

Gadget versie 0.6 vrijgegeven

door Andras Tucsni

Desktop Gadget verder verbeterd

De Gadget voor op de Windows desktop is weer verder verbeterd. In versie 0.6 zijn vooral bestaande functies bijgeschaafd en ziet alles er weer net beter en scherper uit. Hieronder volgt een lijst met de belangrijkste verbeteringen:

  • De weergave van de Gadget is verbeterd.
  • De onscherpe weergave van tekst die zich op sommige PC's voordeed is verholpen.
  • De animatie van de wijzer verloopt nu soepeler.
  • De robuustheid van de communicatie met de YouLess onder slechte netwerkomstandigheden is verbeterd.
  • Er worden help teksten getoond in het instellingen venster.
  • Gadget instellingen gingen in vorige versies verloren na een gadget software update. Deze blijven nu ook na een update bewaard.

De nieuwe versie is te downloaden vanaf de downloads pagina. De instellingen van de vorige versie gaan daarbij verloren, dus vergeet niet om in elk geval het IP adres van de YouLess te noteren voordat de update wordt uitgevoerd. Zoals in de laatste bullet gezegd behoort het verloren gaan van instellingen vanaf deze versie tot de verleden tijd.