Abonneer op de blog RSS feed

Op de Youless site wordt een blog bijgehouden met nieuws en tips met betrekking tot de Youless energy monitor. Volg deze blog om meer uit je Youless te halen.

App update 2.1

door Andras Tucsni

App update met uitbreidingen en verbeteringen

In de nieuwe app versie is ondersteuning toegevoegd voor de digitale watermeter, die momenteel op berkte schaal in België wordt geïntroduceerd. In de loop van de komende jaren zal dit steeds verder uitgerold worden, totdat in 2030 naar verwachting alle watermeters in België digitaal zullen zijn.

Nog lang niet iedereen heeft dus nog zo'n digitale watermeter, maar de early adopters kunnen dan in ieder geval het waterverbruik al in de app inzien. Zorg er daarbij voor dat de Youless firmware versie 1.6 heeft, mocht de Youless nog op een eerdere versie draaien. Vanaf het moment dat die firmware actief is, zal de Youless een interne log van het waterverbruik bijhouden.

 
In deze update is ook het status scherm uitgebreid met informatie over het Belgische capaciteitstarief, en is er ook detail informatie over spanning, stroom en vermogen per fase te zien. Dit laatste is ook in Nederland beschikbaar, mits de slimme meter versie dit ondersteunt (zie ook deze post voor meer informatie).

Let op: in Nederland wordt de stroom door de slimme meter altijd op hele ampères afgerond, in tegenstelling tot in België waar dit op 2 decimalen nauwkeurig wordt weergegeven. Voor Nederlandse slimme meters kan de app daardoor dus alleen hele ampères tonen.

 
Om een beter beeld te krijgen van hoe hoog de spanning is, hebben we een bar gauge achter de spanning gezet die van kleur verandert naarmate de spanning dichter bij het maximum van 253 Volt komt. Dat is de maximale waarde waarbij zonnepaneel omvormers wettelijk af moeten schakelen. Dit is iets dat veel gebruikers graag willen kunnen zien nu het steeds vaker voorkomt dat het net lokaal te zwaar belast kan raken door zonnestroom productie.

 
Verder zijn er een aantal verbeteringen doorgevoerd in het de gebruiksinterface, vooral in de navigatie en meldingsteksten. De firmware flash module is ook verbeterd op basis van terugkoppelingen die we hebben gekregen.

 
De app update wordt momenteel voor Android uitgerold, en zal in de loop van de komende dagen op steeds meer toestellen beschikbaar komen. Voor iOS is de app update op zich ook al gereed, maar de vrijgave in de App Store loopt daar momenteel nog uit vanwege een speciale toestemming die eerst nog goedgekeurd moet worden door Apple.

 
Update 12 maart: de iOS app update is nu ook beschikbaar in de App Store.

Android app update

door Andras Tucsni

Android app hotfix

Samenvatting: een recente Android systeem component update heeft als effect gehad dat het keuzemenu van de kanaal selectie knop in de Youless app niet meer verschijnt. Dit is echter in Youless app versie 2.0.5 opgelost, welke al beschikbaar is in de Play Store.

 

Afgelopen weekend kregen we voor het eerst de melding dat bij iemand de kanaal selectie knop niet meer goed werkte; het keuzemenu met kanalen verscheen niet meer. We zijn maandag meteen naar de oorzaak gaan zoeken.

 

channel selector

 

Een Android systeem component update blijkt de oorzaak van de verandering te zijn, terwijl de Youless app verder hetzelfde is gebleven. De Youless app gebruikt dat component namelijk, en die verandering trof onverwacht weer de werking van onze app. Niet iedereen ontvangt deze Android systeem component update tegelijk vanwege een gefaseerde uitrol, waardoor de één hier al wel, en de ander nog niet iets van heeft gemerkt.

 

Er is echter inmiddels vandaag (dinsdag) al een oplossing gevonden, en deze is als app update versie 2.0.5 bij de Google Play Store ingediend. Wanneer deze eenmaal goedgekeurd is, zal deze ook gefaseerd worden uitgerold.

 
(Update woensdag: De app is goedgekeurd en is nu beschikbaar in de Play Store.)

 

Hiermee zullen de meesten hier niets of maar heel kort iets van merken. En als er wel wat van gemerkt wordt, dan is het met deze post duidelijk wat er aan de hand is.

LS120 firmware update 1.6.0

door Andras Tucsni

Nieuwe firmware met capaciteitstarief en digitale watermeter ondersteuning voor Belgische meters

Er waren altijd al kleine verschillen tussen de Belgische en Nederlandse P1 poort standaard, maar met de laatste toevoegingen aan de Belgische P1 standaard komen er echt hele nieuwe datapunten bij die in Nederland (nog) niet beschikbaar zijn. De nieuwe firmware 1.6.0 voegt ondersteuning toe aan de Youless voor deze datapunten.

Eén van deze toevoegingen zijn de datapunten voor het capaciteitstarief in België, wat direct gerelateerd is aan Belgische regelgeving waarbij aansluitkosten gebaseerd worden op piekwaarden in het verbruik. Op de Home-pagina wordt nu zowel het vermogen van de actuele capaciteitstarief meting als de hoogste vermogenspiek van de lopende maand getoond. Bij (Nederlandse) meters die deze datapunten niet hebben, zal de Home-pagina er hetzelfde uitzien als in de vorige versie.

Een andere toevoeging is voor de digitale watermeter die nu in Vlaanderen uitgerold wordt. Op dezelfde manier als het gasverbruik, kan nu ook het waterverbruik met de Youless gemonitord worden wanneer er een digitale watermeter geïnstalleerd is. Vooralsnog wordt de digitale watermeter alleen in Vlaanderen uitgerold en zijn deze datapunten dus alleen beschikbaar wanneer daar de oude analoge watermeter is vervangen door een digitale watermeter. In dat geval is het sowieso aan te raden om de firmware te updaten om zeker te zijn dat gasmeter en watermeter goed onderscheiden worden.

Youless heeft vanaf het begin al een open data interface filosofie gehad, en deze nieuwe datapunten kunnen uiteraard ook via de uitlees API worden uitgelezen voor integratie met andere systemen. Vooral het capaciteitstarief is interessant voor het aansturen en optimaliseren van verbruik binnen domotica en energiebeheer toepassingen.

Naast deze nieuwe functies hebben we ook weer een aantal verbeteringen in de firmware opgenomen; de details van deze wijzigingen zijn te vinden in de changelog. De nieuwe firmware kan in een minuut geflasht worden met de Youless app, en in deze video uit onze vorige post is te zien hoe dat gaat:

 

 

LS120 firmware update 1.5.0

door Andras Tucsni

Nieuwe firmware met informatie over spanning, stroom en vermogen per fase

In het nieuws zijn steeds vaker berichten te lezen over zonnepanelen die de productie niet ‘kwijt kunnen’ omdat de spanning op het elektriciteitsnet te hoog is door alle andere zonnepanelen in de straat of wijk. Hierdoor kregen we steeds vaker de vraag of de Youless ook de actuele spanning (per fase bij een 3 fase aansluiting) kan weergeven, zodat dit in de gaten gehouden kan worden.

In firmware versie 1.5.0 1.5.3 wordt daarom nu ook de actuele spanning (mits beschikbaar) die via de slimme meter P1 poort uitgelezen wordt op de Home page van de Youless web interface getoond. We hebben meteen ook een aantal andere data punten toegevoegd, zoals het actuele tarief (1 of 2), de actuele stroom in ampère en de het actueel vermogen per fase. Op dit moment kan dit alleen nog in de web interface bekeken worden, maar we zullen deze data punten later ook in onze app gaan weergeven.

 

 

Houd er wel rekening mee dat de beschikbaarheid van al deze extra informatie afhangt van de versie van de slimme meter. Zo heeft de oudste Nederlandse slimme meter generatie DSMR2 helemaal geen één van deze extra datapunten. De volgende generatie DSMR4 heeft wel stroom en vermogen per fase, maar geen spanningsinformatie. De laatste versie SMR5 heeft ze wel allemaal. Welke versie de slimme meter heeft, is op de frontplaat van de meter af te lezen.

 

Voor Belgische meters met P1 poort is het wat dat betreft makkelijker; deze hebben voor alle versies al deze extra datapunten. Vanaf de Belgische eMUCS versie 1.6 wordt de stroom zelfs met 2 decimalen nauwkeurig gegeven. Nederlandse slimme meters geven in alle versies de stroom (indien aanwezig) altijd afgerond op gehele ampères, wat een vrij grove afronding is.
 

Tenslotte is er een 3-fase stroomaansluiting in de meterkast nodig om al deze informatie ook per fase te kunnen zien. Voor enkelfase aansluitingen zal dan ook minder weergegeven worden, namelijk alleen de datapunten voor de aangesloten fase. Dat voegt dan eigenlijk alleen de spanning (vanaf SMR5) en de stroom (vanaf DSMR4) toe voor de aangesloten fase. Het vermogen voor die fase was namelijk al beschikbaar, want die is dan per definitie hetzelfde als het totaalvermogen.
 

Nog goed om te weten voor PVOutput.org gebruikers: PVOutput kan ook spanningsinformatie weergeven, en daarom wordt nu in de PVOutput firmware variant ook spanningsinformatie meegestuurd naar PVOutput.
Edit 28 juni: Voor bestaande PVOutput gebruikers: houd er rekening mee dat na de firmware update de opbrengsten vanwege een wijziging eenmalig tot middernacht niet verder geregistreerd worden bij PVOutput. Dit herstelt zich vanzelf weer na middernacht. Om dit effect te minimaliseren kan de update het beste aan het einde van de dag worden gedaan (zie changelog voor details).

Verder is er in het loggings menu een csv export knop bijgekomen. Spreadsheet gebruikers zullen waarschijnlijk weten dat we al jaren import macro’s hebben voor Excel en Openoffice/Libreoffice, waarbij de spreadsheet automatisch via het netwerk synchroniseert met de Youless zonder dat daarbij een csv bestand export/import stap nodig is. Toch hebben we nu ook een "gewone" csv export toegevoegd om op terug te kunnen vallen, want het uitvoeren van macro’s in een office omgeving wordt soms om security policy redenen beperkt door beheerders.

Naast nieuwe features hebben we ook een aantal verbeteringen in de firmware meegenomen. Deze hebben vooral te maken met zeldzamere situaties waarin meerdere factoren samen komen. Voor wie de details wil weten; deze zijn in de changelog te vinden.

De nieuwe firmware kan vanuit onze app in de Youless geladen worden. Dit kost maar een minuut aan tijd en is dus zo gedaan. In de video hieronder is te zien hoe dat gaat:

 

 

Nieuwe versie iOS app

door Andras Tucsni

iOS app versie 2.0

Ook de iOS is nu vernieuwd naar versie 2.0. Daarmee zijn de Android en iOS app wat functionaliteit en uiterlijk gelijkgetrokken, afgezien van bepaalde platform specifieke styling details.

Voor iOS gebruikers is de overgang wat groter dan bij de laatste update voor Android omdat het eigenlijk meer een vervanging van de oude app dan een update van de bestaande app. De code van de Android app is in feite overgezet naar iOS. Bovendien was het zo dat de Android app al ‘voor liep’ wat functionaliteiten betreft, wat nu dus ingehaald is.

Opgesomd in een lijstje zijn dit de nieuwe functionaliteiten:

  • Op de Live pagina is ook een realtime lopende grafiek te zien.
  • Gas en S0 ingang metingen (LS120) zijn ook selecteerbaar.
  • Er is een historie tab toegevoegd waarmee de langere termijn interne logdata in een staafgrafiek getoond wordt.
  • Op de configuratie pagina is een zoek functie opgenomen die Youless apparaten kan vinden op het netwerk. Dit maakt de instelling van de app sneller en gemakkelijker.
  • De mogelijkheid om een firmware update te doen is nu een onderdeel geworden van de app. Dit maakt het laagdrempeliger om de Youless firmware te updaten/wijzigen. Het is niet meer nodig om een aparte flash tool te gebruiken.
  • Er is een status/info tab met uitgebreide informatie, waaronder alle (sub) meterstanden.

Verder zijn er nog diverse andere kleinere verbeteringen toegevoegd. Vanwege dat de oude app in feite vervangen is, moeten de configuratie instelling voor het IP adres van de Youless wel opnieuw ingesteld worden, maar dat is met de nieuwe zoek functie snel gedaan.

 

Als je nog een oudere firmware hebt, dan is het zeker aan te raden om de nieuwe firmware update functie te gebruiken. Binnen nog geen minuut is de firmware bijgewerkt (werkt zowel voor de Youless LS120 als ons oudere model LS110). Ga hiervoor naar de instellingen pagina (tandwieltje) en druk op de <↑> knop. De rest zal zich vanzelf wijzen.

 

Kijk voor meer gedetailleerde screenshots in de App Store listing van onze app.